• AvoinGLAM-keskustelut keväällä 2020

  • Back

AvoinGLAM kutsuu eri alojen kulttuuritoimijoita verkkokeskustelutilaisuuksiin tutkimaan yhdessä avoimien alustojen ja avoimen tiedon käytäntöjen hyötyjä ja toteuttamaan tuotantoja yhdessä. Tilaa tapahtumakalenteri ja pysy mukana keskustelussa sivulla WikiProject AvoinGLAM.

Tulossa

Tällä hetkellä keskusteluohjelmassa ei ole varmistuneita tilaisuuksia. Valmistelemme tilaisuuksia ainakin seuraavista aiheista, ota yhteyttä jos haluat mukaan!

  • Tulossa oleva Hack4OpenGLAM 2021 esittelyssä
  • Data roundtripping eli Wikimedian projekteissa täydentyneen tiedon lukeminen takaisin muistiorganisaation tietoihin.
  • Public Domain – Tekijänoikeudettomista teoksista tehtyjä toisintoja ei voi jatkossa suojata vaan niidenkin kuuluu olla rajoituksista vapaita. Miten museot ovat valmistautuneet siirtymään?

Tapahtunutta

Aleksanteri Ahola-Valo esittelemässä tauluaan, joka kuvaa siirtymää vanhasta maailmasta uuteen (Tulevan maailman ihmisen monumentti 1975)

Tapahtuman tiedot
Kieli: suomi (englanti)
Facebook-tapahtuma
Kokouslinkki
Muistiinpanot
Projektisivu

4. maaliskuuta 2021 klo 15.00–16.30

Aleksanteri Ahola-Valon wikimuseo

Risto Suvanto, puheenjohtaja, Elpo ry
Anne Pelin, näyttelypäällikkö, Gallen-Kallelan museo
Max Fritze, kokoelma-amanuenssi, Suomen valokuvataiteen museo
Anni Saisto, intendentti, Porin taidemuseo
Susanna Eklund, palvelusuunnittelija, Kansalliskirjaston Finna-palvelut
Minna Joenniemi, kulttuuritoimittaja, Yle

Aleksanteri Ahola-Valo (1900–1997) oli poikkeuksellinen ja merkittävä suomalainen kuvataiteilija, suunnittelija, kasvatustieteilijä ja humanisti, jonka elämäntyö on jäänyt pääosin tuntemattomaksi. 

Yksi kiinnostavimpia vaiheita Ahola-Valon elämässä oli hänen kautensa Neuvostoliitossa. Hän osallistui monitaiteisesti 1920-luvun kulttuurielämään niin kuvataiteen, arkkitehtuurin, muotoilun kuin pedagogian alalla ja tunsi henkilökohtaisesti sekä Marc Chagallin että Kazimir Malevitšin.

Ahola-Valon vuonna 1983 perustama yhdistys Elpo ry suunnittelee hänen tuotantonsa ja arkistojen digitoimista ja julkaisemista wikimuseona avoimilla alustoilla yhteistyössä avoimen kulttuurin toimijoiden kanssa. Aineiston kaikki tekijänoikeudet ovat tulevan virtuaalimuseon käytössä. Aleksanteri Ahola-Valo itse uskoi tiedon vapaaseen kulkuun, kuten eräs esikuvansa Leo Tolstoi, jonka teokset ovat vapaasti kenen tahansa painettavissa.

Elpo ry ja AvoinGLAM kutsuvat museoalan ammattilaisia, avoimen kulttuurin aktiiveja ja taiteen ystäviä kokoamaan yhdessä tietopankkia, jonka avulla instituutioiden ulkopuoliset toimijat voivat tallentaa kulttuuriperintöä korkealaatuisesti ja jakaa sitä avoimeen käyttöön.

25. helmikuuta 2021 klo 13.50–19.00

Historiallisten valokuvien joukkoistusalustat

Järjestäjä Ajapaik

Historiallisten valokuvien joukkoistusalusta Ajapaik täyttää 10 vuotta. Merkkipäivän juhlistamiseksi Ajapaik järjestää webinaarin ja esittelee alustoja, jotka käsittelevät historiallisia valokuvia, kuvien geotägäämistä, ihmisten tunnistamista tai kuvien jälleenvalokuvaamista. Tapahtuma on englanninkielinen.

13:50Esittely Vahur Puik
14:00Topothek
Alexander Schatek Topotheque + ICARUS
Sandra Fauconnier @sanseveria
15:00Smapshot
Stéphane Lecorney
Media Engineering Institute – HEIG-VD @ingenieriemedia
Susanna Ånäs @susannaanas AvoinGLAM @avoinGLAM
16:00Civil War Photo Sleuth
Vikram Mohanty @vikib0y, Virginia Tech @CHCI_VT
Peter Krogh
17:00Historypin
Jon Voss @jonvoss @shift_collectiv @historypin
James Morley @jamesinealing Catching The Rain
18:00Ajapaik
Vahur Puik @puik @Ajapaik
@mia_out British Library
Hietarannan uimarannan järjestysmerkkejä, Rakennuskonttorin piirustukset.

Kieli: Suomi
Facebook-tapahtuma
Ilmoittautumislinkki
Muistiinpanot

18. helmikuuta 2021 klo 15.00–18.00

HRI Loves Developers: Arkistojen aarteet

Järjestäjä Helsinki Region Infoshare

Tapahtumassa pääkaupunkiseudun arkistot ja Kansallisarkisto esittelevät avoimia arkistoaineistoja, kuten karttoja, rakennuspiirustuksia, tapahtumien pöytäkirjoja tai rekistereitä. Tiedon jälleenkäyttäjän ominaisuudessa AvoinGLAM kertoo mm. Wikimediaa hyödyntävistä projekteista ja soveltuvasta avoimesta lisensoinnista. Tilaisuus järjestetään suomeksi.

Huom: Tilaisuuden kesto on 3 tuntia, klo 15–18, ja se järjestetään Teams-alustalla. Rekisteröidy ystävällisesti tapahtumaan 16.2. klo 13 mennessä saadaksesi kutsun kokoukseen.

Lue lisää

HRI Loves Developers: Arkistojen aarteet – Avoimen datan palvelu

Canan valtaistuin, kerännyt eversti Dodds johtamansa Dahomeyn kampanjan aikana Abomeyn lähellä 1891 ja 1892 välisenä aikana. Musée du Quai Branly. Kuva: Ji-Elle, CC BY-SA 4.0.

Kieli: Englanti
Facebook-tapahtuma
Kokouslinkki
Muistiinpanot
Wikiprojektin sivu

4. helmikuuta 2021 klo 15.00–16.30

Kulttuuriperinnön palauttaminen Beniniin

Andrea Wallace, Senior Lecturer in Law, Exeterin yliopisto
Mahuton Possoupe, Fawaz Taïrou, Wikimedia Bénin
Heikki Kastemaa, Wikimedia Suomi
Brigitte Vézina, Director of Policy, Creative Commons

Joulukuussa 2020 Ranskan parlamentti hyväksyi lakiehdotuksen 26 ryöstetyn kulttuuriperintökohteen palauttamiseksi Beniniin ranskalaisista museoista. Palauttaminen herättää kysymyksiä esineiden digitaalisista jäljennöksistä. Kuka saa päättää, mitä digitoidaan ja miten digitaalisia kopioita jaetaan verkossa?

Tässä keskustelussa Andrea Wallace, Mahuton Possoupe, Fawaz Tairou, Heikki Kastemaa ja Brigitte Vézina keskustelevat siitä, mitä vapaaehtoistoiminnan avulla voidaan tehdä kulttuuriperinnön säilyttämiseksi ja avoimeksi jakamiseksi alkuperäisen kulttuurin edun mukaisesti. Vuonna 2021 Heikki Kastemaa työskentelee Beninissä Grand-Popon historiikin parissa ja jatkaa yhteistyötään Wikimédiens du Béninin kanssa. Andrea Wallace on kirjoittanut avoimen saatavuuden ja palauttamisen välisistä haasteista Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vastauksena Ranskassa tehdylle selvitykselle palauttamisesta. Brigitte Vézina tutkii perinteisen tiedon kysymyksiä Creative Commonsissa. Tapahtuma on englanninkielinen.

Luettavaa

Pavis, Wallace: Response to the 2018 Sarr-Savoy Report: Statement on Intellectual Property Rights and Open Access Relevant to the Digitization and Restitution of African Cultural Heritage and Associated Materials, 2019.

Vézina, Muscat: Sharing Indigenous Cultural Heritage Online: An Overview of GLAM Policies, 2020.