• Kuvatus – avoimet kulttuuriperintöaineistot opetuksessa

  • Back

Kuvatus on avoimia kulttuuriperintöaineistoja hyödyntävä mediakasvatuksellinen työpajamalli. Sen aikana luodaan kuvakollaaseja ja kerrotaan tarinoita digitaalisia kulttuuriperintöaineistoja hyödyntäen.

Kuvatus on tehty kouluissa, museoissa, kirjastoissa ja harrastusryhmissä tapahtuvaa mediakasvatustoimintaa varten. Se yhdistää kulttuuriperinnön ja mediakasvatuksen tuomalla verkossa vapaasti käytettävissä olevat digitaaliset kulttuuriperintöaineistot osaksi lasten ja nuorten kanssa käsiteltäviä aiheita ja teemoja.

Työpajan keskiössä ovat lasten ja nuorten luova toiminta sekä mielikuvituksen hyödyntäminen eri teemojen käsittelyssä. Oppilaat työstävät kotimaisia kulttuuriperintöaineistoja kokoavan Finna.fi-palvelun kuva-aineistoista kollaaseja tietokoneilla, mobiililaitteilla tai perinteisiä tulosteita ja kartonkeja hyödyntäen. Kuvakollaasien avulla lapset ja nuoret kertovat omia tarinoitaan tehtävänantojen mukaisista aiheista. Työpajan aikana pohditaan myös verkosta löytyvien kuva-aineistojen käyttömahdollisuuksia sekä kuvien julkaisemiseen liittyviä kysymyksiä.

Sivusto on julkaistu CC BY 4.0 -lisenssillä.