• Miltä Suomen museot näyttävät Wikidatassa?

  • Back
05.02.2021 by 

Museovirasto kokoaa vuosittain avoimesti lisensoitua tilastotietoa Museotilastoon. Tilastossa on mukana Suomen 150 ammatillisesti hoidettua museota, jotka ylläpitävät yli 300 museokohdetta. Vuoden 2020 tilasto ilmestyy kesäkuuhun mennessä.

Me kiinnostuimme siitä, kuinka hyvin Suomen museot ovat edustettuna Wikidatassa, Wikimedian tietopankissa, ja mitä tilaston tiedoista on mahdollista esittää myös siellä.

Mitä tietoa Wikidatassa on?

Käytännössä kaikilla tilaston museoilla on Wikidata-kohde, alla olevasta luettelosta pääsee katsomaan kunkin tietoja.

Aboa Vetus Ars Nova, Ahola, Aineen taidemuseo, Ainola, Aleksis Kiven kuolinmökki, Aleksis Kiven syntymäkoti, Alvar Aallon ateljee, Alvar Aallon kotitalo, Alvar Aalto -museo Jyväskylässä, Amos Andersonin museo, Amos Rex, Amurin työläismuseokortteli, Apteekkimuseo, Apteekkimuseo ja Qwenselin talo, Arkkitehtuurimuseo, Ateneum, Biologinen museo, Björkbodan Lukkomuseo, Bragen ulkomuseo, Designmuseo, Designmuseo Arabia, Designmuseo Iittala, Didrichsenin taidemuseo, Emil Aaltosen museo, Emil Cedercreutzin museo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Espoon kaupunginmuseo KAMU, Etelä-Karjalan museo, Fiskarsin museo, Forngårdenin talomuseo, Forssan museo, Forum Marinum, Friitalan Nahkamuseo, Gallen-Kallelan museo, Galleria K, Galleria Ratamo, Galleria Ville, Gustaf, Haapamäen vanha yhteiskoulu, Hakasalmen huvila, Halikon museo, Halosenniemi, HAM Helsingin taidemuseo, Haminan kaupunginmuseo, Hangon museo, Harjukosken mylly, Heikkilän kotiseutumuseo, Heinolan kaupunginmuseo, Heinolan taidemuseo, Heiskan taiteilijakoti, Helinä Rautavaaran museo, Helsingin kaupunginmuseo, Helsingin observatorio, Helsingin yliopistomuseo, Hiekan taidemuseo, Hiihtomuseo, Holmin talo, Hotelli- ja ravintolamuseo, Huittisten museo, Huvilamuseo Villa Rulludd, Hvitträsk, Hyvinkään kaupunginmuseo, Hyvinkään taidemuseo, Hämeen linna, Hämeenlinnan kaupunginmuseo, Hämeenlinnan taidemuseon Engel-rakennus, Ikolan ulkomuseo, Ilmatorjuntamuseo, Imatran kaupunginmuseo, Imatran taidemuseo, Itä-Hämeen museo, J.V. Snellmanin kotimuseo, Jalkaväkimuseo, Joensuun bunkkerimuseo, Joensuun taidemuseo Onni, Juhola, Jyväskylän kaupungin kunnallistekniikan museo, Jyväskylän lyseon museo, Jyväskylän taidemuseo, Järvenpään taidemuseo, K. H. Renlundin museo, Kainuun Museo, Kajaanin taidemuseo, Kalannin kotiseutumuseo, Kanavamuseo, Kankaanpään kaupunginmuseo, Kansallismuseo, Karkkila-Högforsin työläismuseo, Kauhavan Puukko- ja tekstiilimuseo, Kauppiaantalomuseo, Kauppilanmäen museo, Kemin historiallinen museo, Kemin taidemuseo, Keski-Suomen luontomuseo, Keski-Suomen museo, Keski-Suomen museon käsityöläiskodit, Keuruun museo, Keuruun vanha kirkko, Kieppi Kokkolan luonnontieteellinen museo, Kierikkikeskus, Kiikalan kotiseutumuseo, Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Kirsti, Kiskon kotiseutumuseo, Kivikauden kylä, Kodisjoen kohteet, Koetalo, Kolttien perinnetalo, Konttilan näyttelyaitta, Korsmannin talo ja Rakennuskulttuuritalo Toivo, Kotiseutumuseo Klaavola, Koulumuseo Lagstad, Kreivinmäen ulkomuseoalue, Kruununmakasiinimuseo, Kuddnäs, Kultamuseo, Kulttuurihistoriallinen osasto – näyttelykeskus Soihtu, Kuntsin modernin taiteen museo, Kuopion korttelimuseo, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, Kuopion luonnontieteellinen museo, Kuopion taidemuseo, Kuralan Kylämäki, Kuurojen museo, Kymenlaakson museo, Kötsin museo, Lahden historiallinen museo, Lahden taidemuseo, Langinkosken keisarillinen kalastusmaja, Lapin maakuntamuseo, Lappeenrannan taidemuseo, Lapuan kaupungin kulttuurihistoriallinen museo, Lapuan Taidemuseo, Lastentarhamuseo, Lavian kotiseutumuseo, Lenin-museo, Liljelundhallin näyttelytila, Lohilammen museo, Lohjan museo, Lohrmann-rakennus, Lottamuseo, Louhisaaren kartano, Loviisan kaupunginmuseo, Luonnontieteellinen museo, Luontotalo Arkki, Luostarinmäen käsityöläismuseo, Luotsimuseo, Lusto – Suomen metsämuseo, Lääninkivalteri Aschanin talo, Malmin talo, Mannerheim-museo, Mannerheimin salonkivaunu, Marela, Merimiehenkotimuseo, Merimiehenkotimuseo, Meritalon museo, Miehikkälän Salpalinja-museo, Mikkelin taidemuseo, Mobilia Auto- ja tiemuseo, Museo Milavida, Museo Militaria, Museokeskus EKTA, Museokeskus Vapriikki, Museolaivat, Muumimuseo, Myllysaaren museo, Möhkön ruukkimuseo, Naantalin museo, Naantalin taidehuone, Nautelankosken museo, Nelimarkka-museo, Niitynpään työläiskotimuseo, Nikkisen torppa, Niuhalan vanha kansakoulu ja Evakkomuseo, Nuutajärven lasimuseo, Nykytaiteen museo Kiasma, Ojalan kotiseutumuseo, Olavinlinna, Olkijoen Rauhanpirtti, Oravan koulumuseo, Orimattilan taidemuseo, Oulun taidemuseo, Oulunsalon kotiseutumuseo, Outokummun kaivos, Paateri, Paikkarin torppa, Pakkahuoneen museo, Palanderin talo, Panssarimuseo, Parppeinvaaran runokylä, Pateniemen sahan museo, Perniön museo, Pielisen museo, Pien-Toijolan talonpoikaismuseo, Pienmäen talomuseo, Pihlajaveden kotiseutumuseo, Ploominkin torppa, Pohjanmaan museo ja Terranova – Merenkurkun luontokeskus, Pohjois-Karjalan museo Hilma, Pohjois-Pohjanmaan museo, Poikilo-museot, Poliisimuseo, Poriginal galleria, Porin taidemuseo, Postimuseo, Päivälehden museo, Päämajamuseo, Raatihuoneengalleria, Radio- ja tv-museo Mastola, Raision museo Harkko, Ratikkamuseo, Ratsuväkimuseo, Rauman merimuseo, Rauman taidemuseo, Rautalammin museo, Riihimäen kaupunginmuseo, Riihimäen taidemuseo, RIISA – Suomen ortodoksinen kirkkomuseo, Ronttismäen tehtaalaismuseo, Rosenlew-museo, Rovaniemen taidemuseo, Ruiskumestarin talo, Runebergin tupa, Saamelaismuseo Siida, Saarijärven museo, Saaristomuseo Pentala, Sagalund, Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo, Saloisten kotiseutumuseo, Salon elektroniikkamuseo, Salon taidemuseo Veturitalli, Sara Hildénin taidemuseo, Sastamalan seudun museo, Satakunnan Museo, Savenvalajan verstas, Savilahden kivisakasti, Savonlinnan maakuntamuseo, Serlachius-museo Gösta, Seurasaaren ulkomuseo, Sibeliuksen syntymäkoti, Sibelius-museo, Sinebrychoffin taidemuseo, Smedjemuseet i Strömfors bruk, Sotamuseon Maneesi, Sotamuseon Tykistömaneesi, Soveliuksen talo, Strengbergin Tupakkamuseo, Pietarsaaren museo, Stundars museo, Suojeluskunta- ja lottamuseo, Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Suomen Ilmailumuseo, Suomen Ilmavoimamuseo, Suomen Jääkiekkomuseo, Suomen Jääkärimuseo, Suomen kellomuseo, Suomen käsityön museo, Suomen lasimuseo, Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä, Suomen maatalousmuseo Sarka, Suomen merimuseo, Suomen Metsästysmuseo, Suomen Pankin rahamuseo, Suomen Rautatiemuseo, Suomen Valimomuseo, Suomen valokuvataiteen museo, Suomusjärven kotiseutumuseo, Suur-Savon museo, Suviranta, Särestöniemi-museo, Säätyläiskotimuseo, Söderlångvikin museo, Taaborinvuoren museoalue, Taalintehtaan ruukkimuseo, Taide- ja museokeskus Sinkka, Taidekeskus Kasarmi, Taidekoti Kirpilä, Taidemuseo Eemil, Taiteilijakoti Erkkola, Talomuseo Glims, Talvisotamuseo, Tamminiemi, Tampereen taidemuseo, Tarvasjoen kotiseutumuseo, Teatterimuseo, Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi, Tekniikan museo, Teollisuustyöväen asuntomuseo, Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo, Tiedekeskus Tietomaa, Tikanojan taidekoti, Tornionlaakson maakuntamuseo, Trömperin kestikievari, Tupakkamakasiini, Turkansaaren ulkomuseo, Turun linna, Turun taidemuseo, Turun yliopiston eläinmuseo, Tuupalan museo, Työväenasuntomuseo, Työväenmuseo Werstas, Törnävän museoalue, Urheilumuseo, Vaasan taidehalli, Vanha raatihuone, Vanha Raatihuone, Vanhalinnan museo, Vanhan Vaasan museo, Vankilamuseo, Vantaan kaupunginmuseo, Vantaan taidemuseo Artsi, Varkauden museot, Vehkalahden kotiseutumuseo, Verlan tehdasmuseo, Vesikko, Viestikeskus Lokki, Vihdin museo, Vihreä makasiini, Villa Gyllenberg, Villa Nelimarkka, Villa Väinölä, Virböle hembygsmuseum, Visavuoren museo, Wahlbergin museotalo, WAM, Westmansmors stuga, Wolkoffin talo, Äänekosken taidemuseo.

Paranna ja korjaa tietoja

Jos haluat parantaa oman museosi tietoja, tässä pieni ohjeistus.

Aloita tekemällä käyttäjätunnus

Tee itsellesi henkilökohtainen tunnus Wikipediaan. Voit tehdä myös työtunnuksen (jos haluat yöllä kirjoittaa Wikipediaan muista aiheista). Lisää silloin tunnukseesi viittaus organisaatioon, esim. Minna Meikäläinen (MinunMuseo). Tässä tapauksessa on hyvä käyttää omaa nimeä tai ainakin tehdä käyttäjäsivu, jossa kertoo, kuka henkilö tämän käyttäjän takana on. Wikipediaan tehty tunnus toimii muissakin Wikimedia-projekteissa, kuten muunkielisissä Wikipedioissa, Wikimedia Commonsissa ja Wikidatassa.

Museon tärkeimmät tiedot Wikidatan termiboksiin

Wikidata-kohteen Kansallismuseo termiboksi. Ylläolevassa kuvassa museon nimi on ilmaistu Suomen virallisilla kielillä, englanniksi, suurimmilla vähemmistökielillä sekä Suomessa puhutuilla saamen kielillä. Kaikkiaan Wikidata tukee yli 400 kieltä. Käyttäjä on lisännyt käyttäjäsivulleen Babel-mallineen, jossa esitettävät kielet on lueteltu.

Siirry Wikidataan oman museosi sivulle. Ylimpänä sivulla näet ylläolevan tapaisen laatikon. Se sisältää kolme keskeistä ominaisuutta erikseen jokaisella kielellä: Nimi, kuvaus ja aliakset. Jokaisella Wikidatakohteella täytyy olla uniikki nimen ja kuvauksen yhdistelmä. Haut löytävät kohteet nimien tai aliaksien perusteella, joten vaihtoehtoisia nimiä kannattaa myös listata.

Museon ominaisuudet

Alla on lueteltu käytetyimpiä ominaisuuksia museon kuvaamiseksi Wikidatassa. Voit lisätä yhden tai kaikki. Huomaa, että museorakennukselle on suositeltavaa tehdä erillinen Wikidata-kohde.

Perustiedot
esiintymä kohteesta (P31)Museotilaston museotyyppi:
Museo tai tarkemmin
Erikoismuseo: Valitse erikoismuseon tyyppi, esimerkiksi lelumuseo
Kulttuurihistoriallinen museo
Luonnonhistoriallinen museo
Luonnontieteellinen museo
Taidemuseo
virallinen nimi (P1448)Museon virallinen nimi sen virallisilla kielillä
nimen alkuperä (P138)Aihe, jonka mukaan museo on saanut nimensä.
työala (P101)Museon pääasialliset aiheet.
PUUTTUUMuseotilasto: Museoryhmä
Sijainti
sijaitsee hallinnollisessa yksikössä (P131)Museotilasto: Museon sijaintikunta.
sijainti (P276)Jos haluat kertoa kunnan lisäksi paikan, kulmakunnan tai kylän, käytä tätä ominaisuutta. Sen avulla voi myös liittää museon rakennukseen. Mikäli kyse on luonnonkohteesta, käytä arvoa sijaitsee maantieteellisessä kohteessa (P706).
katuosoite (P6375)Katu osoitenumero, postinumero postitoimipaikka.
katu/tie (P669)Tie tai katu Wikidatassa.
osoitenumero (P670)Lisää osoitenumero kadun tarkenteeksi, kts. esimerkki.
postinumero (P281)Postiviranomaisten antama tunniste.
postitoimipaikka (P4595)Postiosoitteen osa.
valtio (P17)Suomi
koordinaatit (P625)Museon maantieteelliset koordinaatit WGS84-projektiolla.
GeoNames-tunniste (P1566)Maantieteellisten nimien GeoNames-tunniste.
aikavyöhyke (P421)Museon aikavyöhyke.
Kuvat
kuva (P18)Museota kuvaava kuva Wikimedia Commonsissa.
logon kuva (P154)Museon logo. Logo pitää voida lisensoida CC BY-SA 4.0 tai avoimemmin, jotta sen voi tallentaa Wikimedia Commonsiin ja käyttää Wikidatassa.
sisäkuva (P5775)Kuva museorakennuksen sisätiloista, Wikimedia Commosissa.
ilmakuva (P8592)Ilmakuva museosta, tallennettuna Wikimedia Commosiin
talvinäkymä (P5252)Kuva museosta talvella, Wikimedia Commosissa.
yönäkymä (P3451)Kuva museosta yöllä, Wikimedia Commosissa.
panoramanäkymä (P4291)Museon panoraamakuva, Wikimedia Commosissa.
Kontakti
viralliset kotisivut (P856)Museon viralliset kotisivut.
Facebook-tunniste (P2013)Museon Facebook-tunniste.
Twitter-käyttäjänimi (P2002)Museon käyttäjänimi Twitterissä.
Instagram-käyttäjänimi (P2003)Museon käyttäjänimi Instagramissa.
YouTube-tunniste kanavalle (P2397)Museon YouTube -kanavan tunniste (ei nimi).
YouTube-tunniste videolle (P1651)Museota kuvaavan YouTube-videon tunniste.
virallinen blogi (P1581)Museon blogin URL.
puhelinnumero (P1329)Museon puhelinnumero RFC3966-muodossa ilman tel: -etuliitettä, katso esimerkki.
sähköpostiosoite (P968)Museon sähköpostiosoite etuliitteen mailto: kanssa.
hyväksytyt maksutavat (P2851)Museon hyväksymät maksutavat.
avoinna (P3025)Museotilasto: Museon pääyksikön avoinna olo
palvelu (P912)Museotilasto: Yleisön käytettävät palvelut
maksu (P2555)Museotilasto: Pääsymaksu
Organisaatio
koostuu seuraavista (P527)Kun museolla on eri osia. Käänteinen ominaisuus on osa kohdetta (P361).
osa kohdetta (P361)Museo on osa tätä kohdetta.
emoyhtiö (P749)Museon emoyhtiö.
pääkonttorin sijainti (P159)Tarkka paikka, jossa organisaation pääkonttori sijaitsee nykyään tai on sijainnut ennen.
oikeudellinen muoto (P1454)Museotilasto: Omistusmuoto.
omistaja (P127)Museon omistaja.
johtaja/ohjaaja (P1037)Museon johtaja.
kuraattori (P1640)Sisältöasiantuntija, joka vastaa kokoelmasta.
perustaja (P112)Museon perustanut henkilö.
arvonlisäveronumero (P3608)Museon arvonlisäveronumero EU-muodossa.
operaattori (P137)Organisaatio, joka operoi palvelua.
jäsen (P463)Museo on jäsenenä kohteessa.
Aikajana
luomisajankohta (P571)Museon perustamisajankohta.
viralliset avajaiset (P1619)Museon virallisten avajaisten ajankohta.
korvasi (P1365)Toinen kohde, jonka museo korvasi. Käytä ominaisuutta edeltävä rakennelma (P1398) rakennukselle. Käytä edeltäjä (P155) jos edeltävää kohdetta ei korvattu.
korvaaja (P1366)Toinen kohde, joka korvasi museon sen tehtävässä. Käytä ominaisuutta korvannut rakennelma (P167) rakennukselle. Käytä seuraaja (P156) jos kohdetta ei korvattu (esim. kirjasarjan seuraava osa).
edeltäjä (P155)Museon edeltäjä samassa tehtävässä.
seuraaja (P156)Museon seuraaja samassa tehtävässä.
yhdistyi kohteeseen (P7888)Kun museo yhdistyi ja sulautui toiseen kohteeseen, joka oli jo olemassa.
hajoamis-, purkamis- tai lakkautuspäivä (P576)Museon lakkauttamisajankohta.
virallinen sulkemispäivä (P3999)Museon virallinen sulkemispäivä.
merkittävä tapahtuma (P793)Merkittävä tapahtuma museon historiassa. Voi linkittää joko tapahtumasta tehtyyn kohteeseen, jos sellainen on tehty tai kannattaa tehdä (esim. Turun palo) tai sen luokkaan (esim. tulipalo).
palkinto (P166)Museon saamat palkinnot.
Wikimedia
Commons-luokka (P373)Wikimedia Commonsissa olevan luokan nimi, joka sisältää tähän kohteeseen liittyviä tiedostoja (ilman Category:-etuliitettä).
Tunnisteet
Kansallisbibliografian yhteisönimi (P5266)Kansalliskirjaston kansallisbibliografian kuvailun yhteydessä tuottamat ohjeelliset nimimuodot suomalaisten julkaisujen tekijä- ja kohdeyhteisöistä.
Uppslagsverket Finland -tunniste (P4854)Museon artikkeli Uppslagsverket Finland -verkkotietosanakirjassa.
YSO-tunniste (P2347)Yleisen suomalaisen ontologian (YSO) käsitteen tunniste.
KANTO-tunniste (P8980)Museon tunniste Kansalliskirjaston KANTO-tietokannassa.
YSA-tunniste (P6293)Yleisen suomalaisen asiasanaston (YSA) käsitteen tunniste.
Ylen aihetunniste (P8309)Aihetunniste Ylen verkkopalveluiden sisällöille.
Tilastot
kävijöitä vuosittain (P1174)Kävijöiden määrä vuodessa. Museotilaston ilmaiskäynnit ja maksetut käynnit yhteensä.
kokoelman tai näyttelyn koko (P1436)Kokoelmaan tai näyttelyyn kuuluvien esineiden määrä. Museotilaston Taidekokoelmat: koko laajuus.
PUUTTUUMuseotilasto: Julkaisujen määrä
PUUTTUUMuseotilasto: Näyttelyiden määrä
Rakennus
arkkitehti (P84)Museorakennuksen suunnitellut henkilö tai yritys.
rakennuttaja (P193)Museorakennuksen päärakennuttaja.
ylläpitäjä (P126)Museorakennusta ylläpitävä organisaatio.
otettu käyttöön (P729)Museorakennuksen käyttöönottoaika.
arkkitehtuurin tyylisuuntaus (P149)Arkkitehtuurin tyylisuuntaus, jota museorakennus edustaa.
aikakausi (P2348)Historiallinen ajanjakso, jolta rmuseoakennus on peräisin.
kulttuuriperintökohteen luokitus (P1435)Kulttuuriperintökohteen luokitus, esimerkiksi rakennusperintörekisteriin merkitty suojeltu kohde (Q38896738).
haltija (P466)Henkilö tai organisaatio, joka toimii museorakennuksen haltijana tai käyttäjänä.
käyttö (P366)Esimerkiksi museo (Q33506).
hajoamis-, purkamis- tai lakkautuspäivä (P576)Ajankohta, jolloin museorakennus purettiin.
Rakennustunnisteet
VTJ-PRT -tunniste (P3824)Väestötietojärjestelmän pysyvä rakennustunnus.
Rakennusperintörekisterin rakennustunniste (P5313)Rakennuksen tunniste Museoviraston ylläpitämässä Rakennusperintörekisterissä.
Rakennusperintörekisterin tunniste (P5310)Kohteen tunniste Museoviraston ylläpitämässä Rakennusperintörekisterissä.
RKY-tunniste (P4009)Tunniste Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY -luettelossa.
Paikannimirekisterin paikkatunniste (P4119)Maanmittauslaitoksen Paikannimirekisterin paikkatunniste.
Helsingin pysyvä rakennustunniste Ratu (P8355)Helsingin kaupungin vanhan rakennustunniste, jonka korvaa valtakunnallinen VTJ-PRT.

Linkitä museo ja rakennus toisiinsa

On mahdollista pitää museo ja rakennus myös yhdessä, jos niiden erottamisesta olisi enemmän haittaa kuin hyötyä.

Lisää lähde

Wikidataan lisättävän tiedon täytyy perustua tarkistettavissa olevaan lähteeseen. Huolellisesti tehty lähdeviite maksaa vaivan, sillä lähteettömään tietoon ei voi luottaa ja se voidaan poistaa. Wikidatassa jokaisen tiedonmurun alkuperä kerrotaan erikseen, mutta se ei perustu tekijänoikeuden velvoitteisiin. Tiedot on luovutettu public domainiin vapaasti käytettäväksi CC0-merkinnällä.

Lähteen voi ilmoittaa url-osoitteen avulla

Katso esimerkkiä Wikidatassa.

Huolellisempi ja kestävämpi tapa on tehdä lähdeaineistosta Wikidata-kohde ja viitata siihen. Jos sen webbiosoite muuttuu, se päivittyy kaikkiin viitteisiin yhdellä päivityksellä.

Katso esimerkkiä Wikidatassa.

Molemmissa tapauksissa lähteen lisäksi on tarpeellista mainita muutamia tarkentavia tietoja.

Tutustu suomenkielisessa Wikipediassa olevaan muistilistaan, jossa on neuvoja viittaamiseen teoksen painokseen, artikkeliin julkaisussa, tietokantaan ja verkkosivuun.

Paranna Wikidataa lisäämällä laadukkaita lähdeviitteitä!

Simsalabim

Koska Wikidatan tietoja voidaan käyttää avoimesti, museon kuvat ja tiedot alkavat näkyä Wikimediassa tai sen ulkopuolella eri projekteissa. Katso joitakin esimerkkejä Suomen museoista Open Knowledge Finlandin tuottamassa Wikidocumentaries-projektissa. Hae omaa organisaatiotasi hakupalkista ja näet saman tehtynä oman organisaatiosi tiedoilla.

Lue lisää

Museovirasto: Korona näkyi voimakkaasti Suomen museoiden käyntimäärissä vuonna 2020, 03.02.2021.

Will Kent: Wikidata reveals new insights about SFMOMA’s exhibition data in Wiki Education April 8, 2020.

Leave your comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *