• AvoinGLAMin uusi vuosi 2022

  • Back
07.02.2022 by 

AvoinGLAMin uusi vuosi on alkanut valoisasti. Vuonna 2022 AvoinGLAM saa toimintaansa rahoitusta Wikimedia-säätiöltä. Susanna Ånäs, joka aikaisemmin työskenteli Wikimedia Suomen GLAM-koordinaattorina, siirtyy AvoinGLAMin työntekijäksi.

AvoinGLAMin työ kattaa kulttuuriperinnön avoimen saatavuuden kysymyksiä ja jatkaa Wikimedia Suomessa aloitettua GLAM-työtä. Toimimme osana kansainvälisiä Open GLAM ja GLAM-Wiki -verkostoja sekä muita foorumeita ja edistämme niiden tavoitteita Suomessa.

Siihen asti kunnes AvoinGLAM on rekisteröity toimija, Open Knowledge Finland toimii AvoinGLAMin ns. fiscal sponsorina.

AvoinGLAM-yhteisö Suomessa

AvoinGLAMin tapaamisia järjestetään keväällä ja syksyllä noin kuukauden välein. Ne voivat olla pienimuotoisempia kokoontumisia, joilla on teema, tai isompia webinaareja, suomeksi tai kansainvälisemmälle yleisölle englanniksi. Tilaa kalenteri

Case studyt ovat keskittyneempi tapa työskennellä yhteisön kanssa kuin avoimet kokoukset. Kutsumme GLAM-ammattilaisia ja kulttuuriperinnön muita suojelijoita tekemään kanssamme pienimuotoisia kokeiluja, joiden avulla voi oppia uusia tietoja ja taitoja kulttuuriperinnön avaamiseksi. Ota yhteyttä!

Public domain -tietoisuus Suomessa
Uusi tekijänoikeuslaki tuo public domainin käsitteen Suomen lainsäädäntöön. AvoinGLAM järjestää yhteistyössä Finnan kanssa webinaarin muutoksista, joita se tuo tullessaan GLAM-organisaatioiden jakamiskäytäntöihin.

Lisäksi tuotamme esitteen public domainista suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja kolmella Suomessa puhutulla saamen kielellä.

Laitamme suomalaisten muistiorganisaatioiden tiedot ajan tasalle Wikidatassa. Käytämme pohjana julkaistuja tietoja, ja haastamme jokaisen museon, arkiston ja kirjaston sekä muut yhdistykset ja ryhmät täydentämään omia tietojaan ja samalla ymmärtämään Wikidatan toimintaa.

Saamen kielet ja kulttuuri

Haluamme tukea aloitteita, joissa edistetään Suomessa puhuttujen pohjois-, inarin- ja koltansaamen kielten ja kulttuurin näkyvyyttä internetissä. Olemme kiinnostuneita siitä, miten Wikimedian projekteja Wikidataa, Wikimedia Commonsia ja Wikipediaa voi hyödyntää kielten elvytyksessä. Samaan aikaan haluamme oppia siitä, miten alkuperäiskansat haluavat ja voivat suojella kulttuuriperintöään hyväksikäytöltä ja osallistua parhaiden käytäntöjen tuottamiseen internetin eri kolkissa.

Saamenkieliset paikannimet -projektissa lisätään Maanmittauslaitoksen tiedoista Wikidataan paikkoja, joilla on saamenkielisiä nimiä. Yhteistyössä Wikimedia Norjan kanssa ne tallennetaan myös sanoina, joilla on taivutusmuodot.

Kansainväliset projektit

GLAM School -projektilla kartoitetaan kulttuuriperinnön avaamiseen liittyviä oppimateriaaleja, erilaisia oppimisen menetelmiä ja malliprojekteja, joita maailma on pullollaan. Haastattelemme lukuisia toimijoita eri sektoreilta, mietimme yhdessä miten organisoida niistä johdinmukaisia, monikielisiä resursseja ja innostamme luovaan ja leikittelevään oppimiseen Hack4OpenGLAMin hengessä.
Haluatko haastateltavaksi? Ota yhteyttä!

Hack4OpenGLAM on järjestetty jo kahteen kertaan Creative Commons Global Summitin yhteydessä. Tämän vuoden hackathonin suunnittelu ei ole vielä alkanut. Tavoitteemme on mahdollisimman tehokas sektorirajat ylittävä oppiminen ja kokeileminen. Mukaan opiskelijat ja tutkijat, GLAM-ammattilaiset ja historiaharrastajat, vapaaehtoiset, avoimen tiedon edistäjät ja teknologioiden kehittäjät!  Kerro meille ideoistasi!

Global Cine Clubista ollaan tekemässä maailmanlaajuista leffakerhoa, jossa tahot eri puolilta maailmaa ottavat vuorollaan esityksen ja siihen liittyvää ohjelmaa järjestettäväksi. Pysy kuulolla, ensimmäinen on alustavasti sovittu jo helmikuulle!

Viestintä

Yleiset käytössäännöt

AvoinGLAM noudattaa kaikessa toiminnassaan Wikimedian Yleisiä käytössääntöjä (Universal Code of Conduct).

Leave your comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *