• YK:n kansainvälinen alkuperäiskansojen päivä 9. elokuuta

  • Back
09.08.2022 by 

Käännetty norjankielisestä alkuperäisartikkelista, kirjoittaja Mali Brødreskift.

9. elokuuta YK:ssa vietetään kansainvälistä alkuperäiskansojen päivää. Tänä vuonna kiinnitetään erityistä huomiota naisten rooliin tiedon ja perinteiden säilyttämisessä ja välittämisessä. Norjan saamelaiskäräjien entinen presidentti Aili Keskitalo pitää tänään puheen YK:ssa. Hän on alkuperäiskansojen kielten asiantuntija, ja hän on kiinnostunut äidinkielen roolista tiedon, kulttuurin ja yhteenkuuluvuuden välittäjänä.

Kielemme ovat kuin jänteitä, ne sitovat meidät esi-isiimme ja historiaamme. Ne voivat rikkoutua, mutta ne voidaan korjata huolella, rakkaudella ja kovalla työllä.

Aili Keskitalo YK:lle alkuperäiskansojen päivän 2022 kunniaksi
Ilmakehän kerrokset, NOAA, svg Mysid, käännökset Kimberli Mäkäräinen, Public domain.

Inarinsaamen kielen elvyttäminen on hyvä esimerkki siitä, että kielen hiipuva kehityskulku on mahdollista kääntää. Inarin saamen kielen katsottiin kuolevan sukupuuttoon, kun vuonna 1986 ei ollut enää lapsia, jotka puhuivat inarinsaamea äidinkielenään. Inarinsaamen kielen yhdistys tarttui asiaan, ja kovalla ja määrätietoisella työllä suunta onnistuttiin kääntämään päinvastaiseksi. Kielten käyttäjien määrä on lisääntynyt, ja opetuskielenä käytetään vain saamea. Osana tätä työtä inarinsaamen yhteisö julkaisi Wikipedian omalla kielellään vuonna 2020.

Keskiössä lapset ja nuoret

Inarinsaamen Wikipedialla on erityinen tavoite: tuoda tietoa saataville Internetissä inarinsaamen kielellä. Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti lapset ja nuoret. Wikipediasta saa tietoa lukemalla, mutta siellä voi myös harjoitella tiedon tuottamista kirjoittamalla. Viime kesänä muutama nuori kirjoitti inarinsaamen kielisiä artikkeleita työnään, ja koululaisten ja opiskelijoiden kanssa on tehty ympäri vuoden projekteja. Nyt myös opettajat ovat alkaneet toivoa artikkeleita, jotta he voivat varmistaa, että Wikipediasta löytyy tietoa, kun opiskelijat ryntäävät sitä etsimään.

Lapsiin ja nuoriin keskittyminen, erityisesti se, että Wikipedia on keino käyttää kieltä digitaalisesti, on johtanut artikkeleiden kirjoittamiseen merkittävistä inarinsaamelaisista henkilöistä kuten Iisakki Mattus, tai paikallisista villieläimistä, kuten mm. ahma ja näätä, tai tuottamaan sivulla näkyvän kuvan kaltaisia kuvituskuvia.

Inarinsaamenkielisen Wikipedian lähes kahden olemassaolovuoden aikana on kirjoitettu 4500 artikkelia ja siellä on 7 000–14 000 kuukausittaista käyntiä. Wikipedian rakentaminen uudella kielellä on vaivalloista työtä. Sen vaivan näkeminen vain 450 kielenkäyttäjän vuoksi on ollut esimerkillistä myös kansainvälisessä Wikiyhteisössä.

Suurta osaa inarinsaamen parissa tehdystä työstä ja syntyneestä osaamisesta saamelaisessa ympäristössä voidaan hyödyntää vastaavissa hankkeissa muilla saamen kielillä ja muilla alkuperäiskielillä. On tärkeää, että niillä, jotka aikovat tuottaa oman Wikipedian, on halu parantaa kielellisiä palveluita ja he välittävät kielestään.

Kansainvälistä alkuperäiskansojen päivää vietetään Wikimedian piirissä myös monissa muissa yhteisöissä. WikiWomen in Red ylläpitää koko elokuun ajan kampanjaa, jossa kirjoitetaan tai parannetaan alkuperäiskansojen naisia ​​koskevia artikkeleita.

Wikipedia voisi olla parempi työkalu

Monet pienten kielten ja alkuperäiskansojen kieliyhteisöt ympäri maailmaa ovat havainneet, miten he voivat Wikipedian avulla huolehtia omasta kielestään ja säilyttää sekä kertoa omasta kulttuuristaan, historiastaan ​​ja perinteistään. Wikimedia Norja on käynnistänyt Wikimedia Language Diversity Hubin hahmottaakseen kokonaiskuvan näiden kieliyhteisöjen tarpeista. Pienten kielten tarpeisiin voidaan vastata paremmin, kun niiden kaikkien ääntä kuullaan ja sen tiedon avulla kehitetään Wikimedian projekteja.

Lue lisää Wikimedia Language Diversity Hubista.

Otsikkokuva: UN Composition with photographs by PAHO (left), Martine Perret (center) and UNICEF Ecuador-Arcos (right)

Leave your comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *